…forever and ever, Emily

Am inceput acest articol in 2018, cand am pornit blogul. Este vorba despre o melodie de pe primul album al formatiei Pink Floyd, The Piper at the Gates of Dawn, lansat in 1967. Melodia se numeste “See Emily Play” si in opinia mea este una dintre piesele cele mai reprezentative pentru stilul muzical al lui Syd Barret. Era cunoscut faptul ca ii placeau basmele si povestile, mai ales ale fratilor Grimm si ale lui J.R.R. Tolkien, iar formarea sa originara de pictor nu face decat sa completeze si mai mult imaginea de artist, la propriu, pe care si-a format-o. Asadar, tot intr-un stil de a compune si a scrie versuri de basm, de copilarie, folosind un limbaj pur si invocand imagini de poveste, vine si cu aceasta melodie, al doilea single lansat de Pink Floyd, dupa “Arnold Layne”.

M-a fermecat de la inceput vocea lui Syd, pe vremea cand inca nu stiam cui ii apartine. Tot pe atunci, nu stiam cine este misteriosul membru al trupei din pozele timpurii. Un baiat de 19 ani, cu parul cret, negru, valvoi, cu o privire vie si trasaturi frumoase privea enigmatic spre camera. Prezenta lui si personalitatea atrageau oricum toate privirile celor din jur, si era tot timpul inconjurat de oameni care il admirau, fiind carismatic, inteligent si spontan. Era vesnic inconjurat de oameni, iar faptul ca treptat s-a aflat in mod nefericit mai mult in prezenta unora cu influenta negativa, a insemnat pentru el inceputul unei pante descendente din multe puncte de vedere.

Photo credit: Keystone Features, Getty Images. Photo extracted from Ultimate Classic Rock article.

Din punct de vedere artistic in general, pentru Syd muzica a reprezentat mai mult o modalitate de a experimenta in mod spontan. Succesul pe care l-a adus “Arnold Layne si apoi “See Emily Play” a adus dupa sine presiune din partea managerilor care voiau…urmatorul hit. Acest fapt, usor, usor, l-a intristat si, mai mult decat atat, a devenit un chin pentru sufletul sau de artist care era mai mult dedicat si inclinat picturii. Printre ultimele piese inregistrate de Syd ca parte a Pink Floyd a fost „Jugband Blues”, care a beneficiat si de un videoclip in care il putem vedea foarte clar pe cantaret absent, in timp ce insusi versurile contin acelasi mesaj.

Acesta este artistul care a compus piesa “See Emily Play”, o piesa cu o tematica foarte usoara, jucausa si pura. Niciun inteles foarte ascuns, doar simple metafore care te farmecă insotite de o voce care nu se straduieste in mod evident, prea intentionat, sa arate artificii sonore. Pentru mine a fost definitia spontanului si dezinvolturii care te cucereste.

Partea mea prefera din piesa este aceasta, insa trebuie neaparat sa o ascultati pentru a simti despre ce vorbesc:

“Put on a gown that touches the ground
Float on a river forever and ever
Emily, Emily”

A fost foarte placut sa descopar la inceput ca pentru aceasta piesa a fost lansat si un videoclip, insa conformatia trupei il includea deja pe David, iar Syd lipsea. Totusi a fost o mare placere sa urmaresc jocul lor inocent. Va recomand sa il urmariti si voi 🙂 .

Photo credit: Pink Floyd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: