Cine nu papã bătăturicã, nu papã ochișor

Am auzit aceata expresie la unul din joburile mele din trecut. Produsul la care lucram era o platforma web pentru care un mare efort a fost depus de catre micuta echipa formata initial din doar patru oameni care lucrau benevol. In acest context, coordonatorul proiectului a folosit expresia din titlu pentru a ne zugravi o imagine mai ampla, in asa fel incat sa continuam sa lucram pentru ca intr-un final va merita.

Cand cineva moare, trupul este pus intr-un sicriu si ingropat in pamant, acolo unde intr-un final isi fac aparitia si viermii. Viermi care incep sa consume materia corporala pornind de la calcai (de unde bătăturica din titlu), o zona nu prea delicioasa. Iar pe masura ce avanseaza, ajung intr-un final si la ce este mai bun, la ochisor, parte pentru care a fost necesar un sacrificiu.

Norocul chior poate sa fie respunzator pentru intrarea in posesie a unui lucru valoros, de orice natura, fara sa fi depus un efort pentru a-l obtine. Aproape intotdeauna, e nevoie de munca pentru a obtine ceva. Cu cat un lucru este mai valoros, cu atat e nevoie de efort, dar cred ca si norocul are rolul sau.

Un partener asa cum iti doresti? E nevoie sa lucrezi cu tine.

Un proiect personal care iti poate aduce indendenta financiara? Cel putin la inceput e nevoie de munca suplimentara pe langa job.

O familie frumoasa, fericita? A nevoie de efort sa construiesti asa ceva.

Acestea sunt niste exemple la indemana pentru ca altele mai pretioase sunt mai putin intuitive. O persoana pe care o admiram si care ne inspira probabil ca a trecut prin incercari de viata dificile ca sa ajunga asa cum este acum, ca sa isi dezvolte acele calitati la care visam.

Este neplacut, inconfortabil si uneori greu acest proces – sa fii dispus sa depui efortul necesar ca sa obtii ce iti doresti sau sa ajungi cum iti doresti, ca om. Poate implica a patrunde mai adanc in interiorul tau (ceea ce de foarte multi ori este dificil si te sperie), a confrunta ce e acolo, pentru ca alchimia sa se produca. Si ceva imi spune ca este printre cele mai dificile lucruri pe care le putem face.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: