De ce cred ca nu e bine sa grabim lucrurile

O sa incep cu a mentiona ca, la fel ca in orice alt aspect al vietii, si aici exista nuante de gri. Nu exista alb- negru, nici bine-rau si fiecare situatie trebuie cantarita in functie de particularitatile sale. Asa cum imi astern aici gandurile, pentru mine are sens, insa eu le judec tinand cont de propriile mele valori asa ca este foarte posibil sa nu aiba sens pentru altcineva pentru simplul motiv ca are alte valori decat mine – adica alte lucruri sunt mai importante pentru el, gandeste altfel. Deci nu judec sau critic pe nimeni, ci doar articulez ce functioneaza pentru mine si cum vad eu lucrurile.

Sunt persoane care din dorinta de a avansa repede in cariera, fac salturi mari intr-un timp scurt. Sunt foarte capabili din punct de vedere profesional, insa atunci cand accepta o pozitie superioara, e nevoie si de alte capacitati, si aici ma refer la inteligenta emotionala, ca sa ma folosesc la cel mai cuprinzator cuvant. O nota aici: din cate am observat, aceasta se dezvolta cu timpul, desi unele persoane prin insasi personalitatea lor, dispun foarte devreme de ele.

Cand spun la inteligenta emotionala, ma refer la:

  • capacitatea de autoreglare a emotiilor – in mediul profesional, mai ales la nivele ierarhice superioare, responsabilitatea si stresul sunt mai mari. Daca nu ne putem regla emotional in situatii solicitante, ne este dificil sa ne deconectam de la job dupa terminarea programului de lucru.
  • capacitatea de a pune limite sanatoase in asa fel incat sa ne pastram integritatea si sanatatea (din punct de vedere fizic, emotional, mental si, de ce nu, spiritual daca ne gandim la a face ceva ce ne place).
  • Cunoastere de sine – ca sa stim cum sa relationam in mod individualizat (cat de cat) cu fiecare persoana, e necesar sa ne cunoastem pe noi insine, sa stim ce vrem cu adevarat, ce emotii traim si, desi pare banal, ati fi surprinsi sa aflati ca de multe ori nu este asa si asta pentru ca gandim prea mult si simtim prea putin.
  • Din cunoasterea de sine vine cu timpul si increderea autentica in noi insine si datorita ei putem lua decizii cu incredere si hotarare.

De ce spun toate astea? Pentru ca avansarea pe scara ierarhica mai devreme de momentul in care dezvoltam aceste capacitati ne consuma foarte multa energie si daca nu dispunem de ele, si stresul este mare. Pentru mine personal este foarte important sa am o viata echilibrata din toate punctele de vedere in asa fel incat cand termin programul, sa ma pot deconecta total, sa ma relaxez si sa ma bucur alaturi de familie, prieteni si hobby-uri. Pentru mine este mai importanta linistea mea interioara decat o pozitie ierarhica inalta. Imi place ce fac si ma dedic, dar nu depasesc punctul in care investesc mai multa energie la serviciu decat in restul timpului meu.

In final pot sa spun ca si daca am accepta o pozitie ierarhica superioara neavand inca dezvoltate aceste capacitati, la urma urmei nu este o greseala. “Greseala” este defapt o actiune care nu a adus rezultatele scontate, insa din care putem invata ceva. Depinde de fiecare in parte ce lectie poate lua din ea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: