Karla McLaren – Arta empatiei

Aceasta este una dintre cartile care mi-a adus cea mai mare stabilitate si claritate emotionala si ii datorez autoarei multe laude si aprecieri. Karla McLaren este o autoare premiata, cercetator in stiinte sociale, consultant la locul de munca si pionier al empatiei.

Desi titlul ales este unul clasic si te poate duce cu gandul la cum sa fii mai empatic fata de ceilalti ( 😀 ) , din fericire nu este chiar asa. In primul rand explica faptul ca empatia este ceva ce fiecare dintre noi are. Datorita faptului ca putem “citi” emotii, avem capacitatea de a ne adapta la ce se intampla in jurul nostru – te vei opri din vorbit cand iti dai seama de pe fata interlocutorului tau ca l-ai plictisit vorbind prea mult. Mai mult decat atat, autoarea merge atat de departe incat pe baza studiilor mentionate, depindem de empatie pentru a putea vorbi 🙂 . Unii au o capacitate empatica mai mica, altii mai mare – si se numesc hiperempatici. De aici am aflat ca sunt hiperempatica si simt foarte intens emotiile in general. La fel si autoarea.

Karla McLaren ne explica, de asemenea, ca empatia nu este caracteristica femeilor, iar barbatii nu sunt prin natura lor mai putin empatici – aceasta este doar o prejudecata. Aceasta prejudecata a influentat puternic modul in care fetitele sunt educate diferit fata de baietei, inca de la varste foarte fragede. Foarte pe scurt, fetitelor li se permit anumite comportamente (cum ar fi plansul si smiorcaitul), in timp ce baietilor nu li se permit pe motiv ca … sunt baieti 🙂 . Ciudat, nu? Emotiile sunt universale.

Trecand mai departe la miezul cartii, aflam care sunt cele 6 aspecte esentiale alte empatiei care ne ajuta sa fim persoane echilibrate din punct de vedere emotional:

  • Contagiune emoțională : simtim ca “are loc” o emotie;
  • Acuratete emotionala : putem identifica exact ce emotie simtim;
  • Reglare emotionala : capacitatea de a ne regla emotiile in asa fel incat sa nu ramanem blocati in una din ele (panica, anxietate, etc.)
  • Capacitatea de a privi din alte perspective: abilitate care ne ajută să ne punem imaginativ în locul celorlalți, să vedem situațiile prin ochii lor și să simțim cu exactitate ceea ce ar putea simți – ca sa stim ce sa le spunem intr-o anumita situatie;
  • Grija pentru ceilalti: empatia ne ajuta sa ne conectam cu ceilalti, dar calitatea raspunsului pe care il oferim depinde de capacitatea noastra de a ne pasa de ceilalti.
  • Implicare perceptiva (Perceptive Engagement) :  aceasta capacitate ne ajuta sa luam decizii cu discernamant pe baza empatiei de care dam dovada si sa raspundem intr-un mod care este tolerabil si de catre ceilalti.

Pe langa toate acestea, avem mai multe modalitati prin care ne putem creste capacitatea emotionala Si modalitati care ii ajuta pe cei hiperempatici sa isi creeze un spatiu in care sa se simta in siguranta, nemaifiind invadati de emotiile celorlalti – ceea ce altfel ar duce la epuizare (burnout) emotionala. La sfarsit gasim un mic dictionar al emotiilor pentru ca fiecare emotie are loc cu o anumita intensitate si atunci pentru a avea acuratete, ne referim altfel la ea folosind alt cuvant.

Aceasta carte m-a ajutat enorm in mod special sa ma reglez emotional si sa nu mai raman prinsa intr-o emotie hiperactivata uneori chiar si pentru mai mult de o luna. Asa ca ii invit sa o citeasca pe toti cei care au nevoie sa-si creeze un spatiu confortabil pentru a deveni niste persoane empatice echilibrate.

Photo credit: Karla McLaren.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: