3in1 – Porto (ziua 5)

In aceasta zi am avut zbor catre Porto. A fost un zbor foarte devreme, asa de devreme incat ne-am pus problema cum o sa ajungem la aeroport daca nu gasim un Uber (taxi-urile erau prea scumpe). Eram la o distanta de 5 km pana la aeroport, asa ca ne-am trezit la o ora care ne-ar fi permis sa ajungem la timp daca am fi mers pe jos. Am avut totusi noroc ca am gasit o masina Uber care ne-a dus relaxat pana la aeroport :D.

Fiind o cursa interna, nu ne-a cerut nimeni buletinele :)) – ce tare. Am ajuns foarte repde in Porto, fiind doar la vreo 300 km distanta de Lisabona. Cand am ajuns acolo, orasul ne-a intampinat cu un cer innorat si o temperatura cam la limita. Batea si un pic vantul, magazinele erau inchise pentru ca era duminica. Venind din insorita si frumoasa Lisabona (de unde nu ne-am luat magnet 😦 ), aici ni s-a parut usor neprietenos. Am trecut pe langa stadionul Clubului Porto unde am si intrat putin pe arena sa asistam la un antrenement si am mers catre Biserica Lapa si ne-am plimbat printre stradute asa cum ne place noua.

Peste tot erau cladiri fatetate cu placi decorative de faiata albastra, asa cum este specific in zona. Mergand spre centru, am vazut si Igreja dos Carmelitas iar apoi am intrat in parcul Cordoaria – Jardim de João Chagas unde am dat de mancare la porumbei :)) . Tin minte asa de bine acel moment. Atmosfera, cum spuneam, era cam gri din cauza vremii, iar aspectul cladirii Spitalului Santo Antonio de langa parc nu a facut decat sa inrautateasca perceptia. Totusi, la scurt timp, cerul s-a mai limpezit, iar de dupa nori a aparut soarele, aruncand lumini si culori diverse asupra cladirilor.

Trecand pe langa Tribunal da Relação do Porto, am ajuns si la Tower of Clerics, o biserica in stil baroc, si apoi am cautat punctul de vedere deasupra orasului, Miradouro da Vitória. Vedere a fost absolut superba, si unde mai pui ca soarele stralucea de-a binelea acum iar norii s-au facut nevazuti! Am facut cateva poze cu vedere spre Podul Luis I si Catedrala din Porto, apoi am inceput sa coboram spre malul raului Duero. Si, ca in multe alte excursii, este foarte amuzant cum imi aduc aminte prin ce zone eram cand aveam nevoie la toaleta :)) . La fel si aici :)). Noroc cu niste baieti dintr-un bar inchis la care lucrau ca m-au lasat sa o folosesc.

Urmatoarea oprire a fost in fata Palatului Bursei, de langa Piata Ferreira Borges. Am mers apoi in directia Podului Luis I si ne-am plimbat pe stradutele care duceau catre el si de-a lungul lui. Ce atmosfera frumoasa era pe acolo: lume care se plimba in toate directiile, baruri portugheze, terase pe malul raului, Manastirea Serra do Pilar care se vedea la capatul podului, barci care se plimbau pe rau. Si unde mai pui ca era la apus iar raul reflecta culorile cerului la amurg <3.

Acum era aproape intuneric, iar in drum spre cazare am trecut pe langa Gara Sao Bento, cu frumoasa ei arhitectura si interior placat cu faianta decorativa albastra. Am facut o mica oprire la supermarket, de unde am luat o cutie micuta de vin rosu de Porto si am ajuns la cazare. Am fost foarte surprinsi sa aflam ca in Porto nu exista incalzire centralizata pentru ca acolo este cald in cea mai mare parte a anului si nu au nevoie de asa ceva. Era asa de frig in camera…la un moment dat am avut impresia ca mi-a iesit abur din gura cand vorbeam. Foarte frig. A trebuit sa imi iau si un dres pe mine sa dorm noaptea, si cum ma intorceam in alta pozitie imi era frig pentru ca particica aceea din pat era rece… Frig!

Mai urmeaza inca o zi in Porto, asa ca ne auzim in postul viitor :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: