Roma – ziua 2

In a doua dimineata in Roma am decis sa mergem sa vedem biserica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Imi aduc aminte ca atunci cand am vazut-o din exterior, nu am fost impresionata si am zis sa intram fara tragere de inima. Insa cand am intrat si am vazut cat este de frumoasa, toate icoanele, arhitectura, modul in care patrundea lumina in interior, marmura, sculpturile. Cel mai mult m-a impresionat cadranul solar din biserica: in functie de momentul din an, se poate vedea pe podeaua bisericii cum soarele trece prin cadranul solar, Gnomul Clementin (The Clementine Gnomon) care are o linie meridiana pe podea. A fost construit de ‪Federico Bianchini‬ in 1702. In principiu, intr-unul dintre peretii bisericii se afla un orificiu de 25 mm (care este obiectivul acestui telescop fără lentile) prin care soarele patrunde si se reflecta in linia meridiana, in anumite pozitii in functie de momentul din an. Este ceva fantastic. Aici este un filmulet. In Biserica am facut foarte multe poze, atat pentru ca era foarte mare, dar si foarte frumoasa. La iesire radiam si eram atat de incantata de ceea ce am vazut. Sotul meu chiar se amuza pe seama acestui fapt, “A, o biserica”.

Dupa ce am iesit, am facut cateva poze in fata Fantanii Naidelor apoi am pornit din nou la plimbare. Indreptandu-ne spre parcul Villa Borghese, am trecut prin Porta Pinciana, o poarta a fostelor ziduri aureliane si apoi ne-am plimbat prin tot parcul cautand aceasta “vila” 😂 – defapt, in italiana vila inseamna parc. Am vazut si intrat in Casina Valadier sau Cafeneaua Pincio, apoi am trecut pe langa ‘Pinciano’ Obelisk, si apoi am ajuns intr-un punct cu vederea deasupra Romei, Terrazza Viale del Belvedere unde am facut cateva poze superbe.

Am mers apoi catre un alt punct cu vedere superba de deasupra, Terrazza del Pincio, cu vederea sa extraordinara deasupra Piazza del Popolo. Dupa ce ne-am facut cateva poze, am pornit spre biserica Trinità dei Monti, un pic mai incolo, aflata in renovare. Sub aceasta se vedeau Treptele Spaniole, pline de vizitatori, iar jos, fantana Fontana della Barcaccia. Din nou cateva poze pe trepte, am ajuns in Piazza Di Spania. Foarte aproape, langa statia de metrou Spania, erau un bar si o pizzerie cu servire la geam. Ne-am luat de acolo cate o felie de pizza autentica, minunata. Tin minte si acum ca mi-am luat o pizza cu felii de vinete. Bun.

Am mers la plimbare apoi printre stradutele inguste ale Romei si dupa ceva timp ne-am oprit sa luam pranzul asa cum se cuvine. Tin minte ca eram in cautarea unei supe si am gasit un restaurant ale carei mese erau puse chiar langa liniile de tramvai – daca intineai mana te lovea tramvaiul. Ne-am luat un meniu pe care l-am impartit – eu supa, iar sotul meu felul doi. Am fost foarte amuzanti la faza asta. Si acum radem.

Tot mergand printre stradute, ajungem si la Fontana di Trevi, care in acea perioada era si ea in renovare si nu am putut sa o admiram in toata splendoarea ei, mai ales ca erau foarte multi turisti, trebuia sa te strecori ca sa avansezi printre multime. Ne apropiam deja de asfintintul soarelui, insa cum toate vacantele noastre implica plimbari de-o intreaga zi in oras, am continuat sa ne plimbam si am ajuns la Piazza del Quirinale, unde se afla si Palatul Quirinal (cladirea de rezidenta a presedintelui Italiei), venind din spre fantana, pe Via della Datari.

Am zabovit putin pe treptele pietei, apoi am traversat-o, trecand pe langa Obeliscul Quirinale, mergand pe strada Via Ventiquattro Maggio si indreptandu-ne spre Columna lui Traian si Altare dela Patria. Am facut cateva poze in fata Villa Aldobrandini, un parc ascuns, la înălțime, pe terenurile unei foste vile, un loc de unde se vad panoramele orașului. Am coborat treptele de la Via Magnanapoli iata-ne la Columna, Forurile imperiale din epoca romana si Altare della Patria (Altarul Patriei). Soarele apunea acum si arunca o lumina calda si placuta asupra cladirilor istorice si pietei spatioase in care ne aflam. Era multa agitatie aici, foarte multi turisti, toti faceau poze asa ca ii prindeai si tu pe ei in ale tale. Am admirat de sus Forul Roman si apoi (cumva) ne-am indreptat spre casa unde ne astepta a doua portie de inghetata, cu doua cupe de data asta!

Nota: dificil de reconstituit ziua aceasta.

Poza principala: Pixabay from Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: