Ghid de organizare a fotografiilor din vacante – pentru o regasire mai usoara

De mult timp mi-am propus sa reconstitui amintirile din vacante. Sunt deja vreo 6-7 ani de cand mi-a venit prima data in minte aceasta idee, si de cativa ani tot zic ca o sa o fac. Si o fac!

Incepand sa scriu amintirile din prima vacanta cu sotul meu, mi-am dat seama ca organizarea fotografiilor era deficitara si mi-ar fi prins bine sa le fi organizat mai bine de la inceput – dar cine sa stie? Cu totii facem foarte multe poze ca sa ne stocam amintirile, dar oare chiar avem grija sa le organizam cat de cat in asa fel incat sa nu avem foldere haotice pline cu poze de peste tot si din toti anii?

Pe mine ordinea ma ajuta – inclusiv cea din calculator si din hard disk-uri – asa ca in mod spontan am pus pe hartie cateva recomandari pentru atunci cand plecam intr-o vacanta unde vom face multe poze. Iata ce am “gasit”:

  1. Foloseste cel mult doua dispozitive cu ajutorul carora sa faci fotografi. Asta te va ajuta in primul rand sa poti identifica usor cine a facut pozele acelea in asa fel incat sa nu ai n foldere cu pozele dintr-o singura destinatie. Sunt foarte greu de urmarit si, prin urmare, de reluat peste ceva timp :(. Ce pacat…
  2. Daca folosesti un aparat foto, ai grija sa setezi data camerei. Altfel te vei trezi cu poze din 1.1.2000 :|. Cand a fost facuta poza? Oare unde eram…? Intrebari retorice.
  3. Pe cat posibil, incearca sa nu faci 100 de poze in exact acelasi loc, dintre care doar cateva sunt bune de pastrat. Cateva cadre sunt suficiente pentru marcarea locului si momentului, altfel te vei trezi cu 1000 de poze dintre care bune sunt doar vreo 200-300. O pierdere de spatiu si de rabdare cand te vei uita peste ceva timp la ele.
  4. O ultima recomandare, mai de detaliu, dar pe care o consider de luat in seama, este sa setezi numele default al pozelor. Pentru o poza denumita de aparat “DSC04584” va dura mai mult sa vezi cand este facuta, decat una denumita (automat de sistem) “20150321_142427”. Ca sa nu mai spun ca daca am avea si ora, deja ar fi mai mult decat pot recomanda :)).

Sper ca aceste mici recomandari sa ajute la o mai buna organizare a pozelor in asa fel incat sa retraiti amintirile din nou si din nou, peste ani. ^_^

Photo by Dominika Roseclay from Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: