Motivație și lipsa de chef

De mult timp mi-am pus intrebarea cat este motivatie, cat este chef, cat este stat. Sa fie vreo 6 ani. Viziunea mea a evoluat de-a lungul timpului, trecand prin mai multe stadii.

Primul stadiu, de baza, a fost acela in care credeam ca motivatia este cheia și trebuia sa ma motivez pentru a face ceva, sa ma bag in acea stare necesara unei activitati. Tot ce pot sa zic este ca pentru mine cel putin este tortura 🙄. De obicei dupa episoade de genul asta, ma epuizam si nu mai faceam nimic o buna perioada.

A urmat apoi perioada in care m-am ghidat dupa lipsa mea de chef, adica mi-am permis sa stau si sa fac dupa cum simt, doar ca acea perioada parea sa nu se termine 😶. Si atunci mi-am zis ca nu se poate sa stai la infinit, ci la un moment dat trebuie sa te ridici si sa te fortezi putin, sa-ti dai un imbold, chiar daca nu esti motivat. Ma simteam mai bine cu aceasta abordare, dar pe undeva tot ma fortam putin si eram pe control. Nu puteam sa stau prea mult degeaba!

Intr-un final, am stat cat am avut chef (adica mult, chiar mult), fara sa fac nimic pana cand am simtit ce anume as vrea sa fac. Nu va ganditi la obiective mari, ci la activitati obisnuite pentru ca mare parte din viata mea a fost despre a face lucruri pe care nu aveam chef sa le fac pentru ca trebuia. Si din acest punct am început usor, ușor sa vad cu ce as vrea să-mi ocup timpul.

Deci pot sa spun ca este un melanj. Si iata ca ne-am intors la prima fraza. Imi dau seama ca uneori poti sa fii motivat, doar ca motivatia e ceva ce vine si pleaca si nu te poti baza pe ea. Alteori simti nevoia pur si simplu sa stai – si nu mai alerg sa umplu timpul cu ceva doar ca sa nu simt ca il pierd degeaba, nefacand nimic. Cateodata chiar trebuie sa pui mana si sa faci ce ai de facut (daca e vorba de ceva ce trebuie dus la indeplinire – de unde titlul articolului). Iar uneori, iti dai seama ca ce iti pusesei in cap e o tampenie si nu ai chef in ruptul capului sa-ti pierzi timpul cu asa ceva.

Si mai este o treaba: ceea ce hrănești creste. Poți sa nu fii motivat azi, sau sa nu ai chef, dar dacă hrănești un pic activitatea/hobby-ul (pentru ca presupunem ca e ceva ce îți dorești să faci, nu te obliga nimeni), ea va creste, iar cheful și motivația vor veni “de la sine”… Iar asta chiar e ceva.

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/white-and-tan-english-bulldog-lying-on-black-rug-164446/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: