Astazi m-am gandit sa scriu acest articol pentru viitoarele sau proaspetele mamici plecand la propria experienta. Nu este un articol cu sfaturi maruntele despre ce sa cumperi bebelusului etc, ci este un ghid micut cu o perspectiva mai de la distanta – un fel de cadru. In general, eu am cautat mai mult un model de abordare, decat sfaturi la obiect pentru ceva anume, in asa fel incat pe baza lui sa imi iau singura decizii corecte pentru mine. Am cautat sa invat sa pescuiesc.
Iata cateva lucruri pe care ar fi folositor sa le stiti.
Cereti ajutor
Cel mai important mi se pare sa cereti ajutor daca va descurcati greu. Fie ca e vorba de un sfat legat de alaptare, de somn, de o pauza, de o mancare calda, de ajutorul familiei sau orice altceva. Nu incercati sa demonstrati ca puteti duce cat mai mult pentru ca va veti rani sufleteste. Iar daca suspectati ca nu puteti cere ajutorul din diverse motive, v-as indruma sa vorbiti cu un psiholog. Si eu am apelat la unul pentru mentenanta mea periodica, mai ales dupa ce am devenit mamica. Este normal si sanatos sa cerem ajutor <3.
Raportati-va realist la casa voastra
Casa nu va mai fi niciodata la fel de ordonata si curata cum a fost inainte – sau cel putin nu ar trebui sa mai fie. Si asta pentru ca a primit un nou membru in ea, iar mamica este acasa. Ceea ce inseamna ca spatiul de locuit este folosit foarte intens iar asta se traduce prin faptul ca nu are cum sa fie tot timpul ordonat. Mai realist spus, mai tot timpul vor fi lucruri la vedere si daca veti incerca sa pastrati lucrurile asa, veti observa ca mai mult va veti ocupa de casa decat de copil. Asa ca v-as recomanda sa lasati deoparte imaginea unei case foarte ordonate si micile fixatii care consuma foarte multa energie. Un pic de ordine dimineata, 20-30 de minute, consider ca e suficient ca sa nu cada casa pe noi. Pentru mine functioneaza foarte bine “reteta” asta.
Planificati mesele
Alimentatia este foarte importanta pentru mamica, cu atat mai mult cu cat alapteaza. E nevoie de o planificare buna a meselor pe o saptamana. Mancarea gatita multa, pentru o saptamana se traduce prin mai putin stres legat de ce mancam. Gatiti o data pe saptamana, mult, si daca e necesar, congelati.
Prioritizati-va propria persoana
Presupunand ca aveti putin ajutor, exista relaxare pentru mamici in masura in care faceti din asta o prioritate. Mai mult decat atat, este benefic sa va acordati cat de putin timp si voua insiva pentru ca simtindu-va mai bine, veti avea mai multa energie si veti interactiona mult mai placut cu familia si cu noul bebelus. Si, va spun sincer, altfel veti schimba pampersii cu unghii proaspat facute. Serios.
Cam atat am eu de zis. Poate stiati pana acum ca eu nu prea dau sfaturi de fel, insa de data asta mi s-a parut ca e o idee buna
Va imbratisez. Sa fiti bine! ❤
Photo by Gary Barnes from Pexels: https://www.pexels.com/photo/gardening-tools-on-wooden-bench-in-yard-6231726/
Leave a Reply